Luminița Odobescu, la Reuniunea Diplomației: „Trăim în continuare cele mai complicate vremuri după Al Doilea Război Mondial”. Prioritățile MAE

Publicat: 24/07/2024, 20:32
Actualizat: 24/07/2024, 20:49

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a declarat, în discursul din deschiderea oficială a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române (RADR) că situaţia geopolitică de pe scena internațională este una încă „instabilă” şi că trăim în continuare „cele mai complicate vremuri” de după Al Doilea Război Mondial. La capitolul priorități, șeful diplomației române s-a referit la finalizarea procesului de aderare la spațiul Schengen, prin ridicarea controalelor la frontierele terestre.

Luminița Odobescu, gazdă pentru a doua oară în calitate de ministru al Afacerilor Externe a Reuniunii Anuale a Diplomației Române, a declarat în discursul de deschidere că a fost nevoită să constate că „situația internațională rămâne instabilă și că trăim în continuare cele mai complicate vremuri de după cel de-al Doilea Război Mondial”.

„Ne confruntăm cu o deteriorare gravă a situației de securitate în zona noastră și în lume și nu există niciun indiciu că această tendință s-ar putea estompa. Speranța că dezvoltarea economică, progresul tehnologic, și promovarea valorilor și democrației conduc inevitabil la pace și stabilitate internațională – excepțiile având doar un caracter izolat sau trecător – se disipă sub ochii noștri”, a declarat Luminița Odobescu.

Ministrul a precizat că nu își începe întâmplător alocuțiunea de la RADR în acest fel. „O fac pentru că atunci când mediul internațional este marcat de crize majore și de instabilitate prelungită, acțiunea diplomatică trebuie să se adapteze și chiar să se reinventeze”, a transmis șeful MAE membrilor corpului diplomatic.

„Mai mult ca niciodată, Ministerul Afacerilor Externe a devenit o instituție-cheie de securitate națională, care trebuie să pregătească și să operaționalizeze în mod temeinic interacțiunea statului român cu partenerii externi. Într-o lume instabilă, securitatea și reziliența devin repere esențiale pentru politica externă”, a declarat ministrul.

Luminița Odobescu a apreciat că Ministerul Afacerilor Externe trebuie să conlucreze strâns cu diverșii parteneri instituționali interni – Administrația Prezidențială, cancelaria Prim-ministrului, ministere, agenții, Parlament, mediul privat, instituții academice sau societate civilă, iar efortul trebuie să fie unul colectiv și coordonat pentru a fi eficient.

„După cum bine știm, o politică externă bună se poate face numai în rezonanță cu o politică internă bună. În sens invers, contextul internațional influențează politica internă, iar diplomația se află la intersecția dintre cele două”, a spus ministrul.

Printre realizările diplomației române, ministrul a făcut referire la relația cu Ucraina.

„În ultimul an, în contextul geopolitic și de securitate complex și complicat în care operăm, am reușit să obținem numeroase succese în proiectele și demersurile diplomatice în care ne-am angajat, din care aș dori să menționez, dar lista este una lungă: sprijinirea multi-dimensională a Ucrainei, dar și a Republicii Moldova, atât în plan bilateral, la nivelul UE și al NATO și, evident, în plan internaţional. În plan european, prin eforturile noastre susținute am reușit pași mari pe calea europeană a celor două țări”, a declarat Luminița Odobescu.

Ministrul s-a referit și la Parteneriatului Strategic cu SUA și procesul de aderare a României la OCDE.

„De asemenea, am reuşit consolidarea dimensiunii de securitate și a Parteneriatului Strategic cu SUA, precum şi consolidarea Flancului Estic, promovarea unei abordări consolidate pentru Marea Neagră la nivel european și NATO; revigorarea dialogului diplomatic cu statele din Balcanii de Vest, dar şi din regiuni geografice unde am fost absenți o lungă perioadă”, potrivit ministrului.

Luminița Odobescu  precizat că diplomația română a obţinut progrese în ceea ce priveşte coordonarea procesului de aderare a României la OCDE, cu parcurgerea rapidă și temeinică a etapelor de negociere; organizarea cu succes a alegerilor europarlamentare, într-un număr record de secții de votare în afara țării; extinderea, îmbunătățirea și eficientizarea serviciilor consulare; demararea unui proces de renovare și modernizare a ambasadelor României, care sunt cartea noastră de vizită în exterior.

În ceea ce privește prioritățile politico-diplomatice, șeful MAE s-a referit în primul rând la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, care ne impune o abordare strategică.

„De la începerea războiului, România a sprijinit constant Ucraina. O vom face în continuare cât timp va fi necesar, în paralel cu participarea noastră la demersurile internaționale și europene de sancționare a Rusiei. Facem aceste eforturi pentru a ajuta Ucraina să reziste și pentru a bloca o eventuală extindere a agresiunii ruse către alte țări, cu efecte dezastruoase pentru noi toți. Ele sunt investiții în propria noastră securitate, în securitatea europeană și într-o ordine globală bazată pe reguli”, a transmis ministrul.

Luminița Odobescu a subliniat că abordarea României este una regională.

„Dorim ca atunci când este discutată situația Ucrainei, să fie avută în vedere și Republica Moldova. Raționamentul nostru ține atât de considerente geopolitice, cât și de pragmatism și de realitatea de la frontiera noastră. Viziunea regională a României urmărește transformarea regiunii Mării Negre într-o zonă a păcii, securității și conectivității”, potrivit ministrului.

Se asemenea, ministrul nu a ocolit subiectul aderării României la spațiul Schengen.

„Într-o lume instabilă avem nevoie de proiecte comune. Uniunea Europeană și dezvoltarea proiectului european rămân o prioritate pentru România. Obiectivul nostru este consolidarea rezilienței democratice a Uniunii. În contextul tranziției spre un nou ciclu instituțional european, pentru următorii cinci ani vom promova dezvoltarea de politici bazate pe nevoile cetățenilor, pe nevoile comunităților, convergența sporită la nivelul UE, reducerea decalajelor dintre regiuni și consacrarea unei Uniuni cu influență majoră la nivel global”, a transmis ministrul.

„Aderarea României la spațiul Schengen la sfârșitul lunii martie anul acesta, cu frontierele aeriene și maritime, a fost un prilej de recunoaștere a eforturilor noastre în materie de protecție a frontierelor. Procesul însă trebuie finalizat cât mai rapid, prin ridicarea controalelor la frontierele terestre. Este nevoie de toate eforturile noastre diplomatice pentru a evidenția atât contribuția decisivă a României la securitatea Uniunii, cât și capacitatea sa de a aborda orice provocări ale zonei Schengen”, a subliniat Luminița Odobescu.

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis, despre aderarea la spațiul SCHENGEN: Ridicarea controalelor la frontierele terestre – obiectiv prioritar 

Marcel Ciolacu, către diplomații români: E IMPORTANT să sprijiniți firmele românești care doresc să își extindă activitatea în alte state

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...